Vize işlemleri

Bulgaristan Konsolosluğu, Bulgaristan Vize Başvuru

Bulgaristan ile Türkiye arasındaki vize mutabakatı gereği Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport sahibi Türkiye vatandaşları ile Türkiye’de kalıcı oturum izni bulunan yabancı ülke vatandaşları ülkeye seyahat edebilmek için Bulgaristan İstanbul Başkonsolosluğu’na ya da Bulgaristan Ankara Büyükelçiliği’ne vize için başvuru yapabilirler. Bulgaristan Konsolosluğu kısa süreli vize başvurularını Vize Hizmet Merkezi aracılığı ile kabul etmektedir.

Kısa süreli Bulgaristan Turistik Vizesi, Bulgaristan Ticari Vizesi, Bulgaristan Transit Vizesi ve Bulgaristan Aile ziyareti gibi vize çeşitlerinin başvuru işlemleri Vize Hizmet Merkezlerine yapılabilir. Ancak Vize Hizmet Merkezi’nin Bulgaristan vizesinin onaylanması konusunda herhangi bir yaptırımı söz konusu değildir. Vize başvuruları hakkındaki kararlar Bulgaristan Başkonsolosluğu ve Bulgaristan Büyükelçiliği görevlilerinin yetki alanındadır.


Bulgaristan Vizesi

Bulgaristan devleti, 2007 yılından itibaren Avrupa Birliği üyesi bir ülkedir Ancak Schengen üye ülkesi kapsamında bulunmaz. Bu sebeple Bulgaristan vizesi bulunan veya Bulgaristan vizesi alacak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları alacak oldukları Bulgaristan vizeleri ile Schengen üye ülkelerine seyahat edebilmeleri mümkün olmayacaktır. Ancak Pasaportunda geçerli Schengen vizesi bulunan T.C vatandaşları söz konusu geçerli Schengen vizesi ile Bulgaristan’a giriş yapmaları konusunda sıkıntı yaşayabileceklerini bilmeleri gerekmektedir. AB üyeliğiyle birlikte Bulgar makamları, özellikle giriş vizelerinde kısıtlayıcı bir uygulama söz konusu olabilmektedir. Özellikle Bulgaristan’a havayoluyla Bulgaristan vizesi olmadan giriş yapmak veya Bulgaristan transit vizesiz olarak geçiş yapmak isteyen kişilerin havaalanında bekletilerek, geldikleri ülkeye geri gönderilme durumları ile karşı karşıya kalabilirler.

Bulgaristan turistik vizesi kısa süreli bir Bulgaristan vizesi türüdür. Bulgaristan turistik vize maksimum 15 gün olarak verilirken bu vize tek girişli olacaktır. Uzun süreli Bulgaristan vizesi ise ancak ticari ve özel ziyaret içerikli başvuru olması halinde verilecektir.

Bulgaristan vize başvuru işlemlerinde bulunacak olan Türkiye vatandaşlarının dikkatine; Bulgaristan C vizeleri kısa süreli Bulgaristan vizesi kategorileridir. Bulgaristan C vizeleri maksimum 5 iş günü içerisinde sonuçlanırken Bulgaristan vize işlemlerinde bulunacak olan T.C vatandaşları bu ülkeye olan seyahat tarihlerinden en az 15 gün önce vize başvuru işlemlerinde başlamış olmaları gerekmektedir.


Bulgaristan Vizesi Başvuru Bölgeleri

Bulgaristan Konsoloslukları yalnızca kendi görev alanları kapsamında bulunan illerde ikamet eden kişilerin Bulgaristan Vizesi başvurularını değerlendirmektedir. İstanbul Başkonsolosluğu sadece İstanbul Bölgesinde ikamet eden kişilerin vize başvurularını kabul eder. Çanakkale, Silivri, İstanbul, İzmit, Kocaeli, Sakarya, Gebze, İzmit ve Bolu illerinde ikamet eden kişiler Bulgaristan Vizesi başvuruları için kendilerine en yakın Vize Hizmet Merkezi İle iletişim kurmalıdır.

Ege Bölgesi Bulgaristan Bursa Başkonsolosluğu hizmet alanında bulunmaktadır. Dolayısıyla İzmir, Bursa, Bilecik, Balıkesir, Muğla, Denizli, Aydın, Manisa ve Yalova illerinde ikamet eden kişiler Bulgaristan vizesi başvuru işlemleri için Bursa ya da İzmir’de bulunan Vize Hizmet Merkezlerinden destek almalıdır.

İkamet bölgenize en yakın Bulgaristan Konsolosluğu ve vize işlemleri hakkında ayrıntılı bilgi için aşağıda bulunan linkleri ziyaret edebilirsiniz.

–    Bulgaristan Ankara Büyükelçiliği

–    Bulgaristan İstanbul Başkonsolosluğu

–    Bulgaristan Edirne Başkonsolosluğu

–    Bulgaristan Bursa Konsolosluğu


Bulgaristan Vizesi Türleri

Bulgaristan Konsolosluğu ve Bulgaristan Büyükelçiliği ülkeye yapılacak seyahatin amacına uygun evraklar ibraz edilmesini talep etmektedir. Bu nedenle Bulgaristan vizesi için Vize Hizmet Merkezi’ne başvuruda bulunacak kişilerin ülkeye yapacakları seyahatin amacına uygun Bulgar vizesi türünü belirlemesi gereklidir.

Seyahat amacınıza uygun Bulgaristan Vizesi türü hakkında ayrıntılı bilgi için aşağıdaki linkleri ziyaret edebilirsiniz.

Bulgaristan Turistik Vizesi

Bulgaristan Ticari Vizesi

Bulgaristan Özel Ziyaret Vizesi

Bulgaristan Transit Vizesi

Bulgaristan Vatandaşlık İşlemleri


Bulgaristan Vizesi Başvuru Ücreti 

Bulgaristan Konsolosluğu ve Bulgaristan Büyükelçiliği’ne yapılan vize başvurularında ödenmesi gereken vize başvuru ücretleri talep edilen vize türüne, başvuru sahibinin yaşına ve başvuru sahibinin vatandaşı olduğu ülkeye göre farklılık göstermektedir.

Kısa süreli ve tek girişli Bulgaristan Vizesi (Bulgaristan Turistik Vizesi, Bulgaristan Ticari Vizesi, Bulgaristan Özel Ziyaret Vizesi, Bulgaristan Transit Vizesi vb.) için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından ve Türkiye oturum izni sahibi yabancı ülke vatandaşlarından talep edilen Bulgaristan Vizesi Harç Bedeli 60 Euro’dur. Bulgaristan vizesi için ödenen bu ücret yalnızca vize harç bedelidir. Bulgaristan Vize Başvuru Merkezi’ne ödenen hizmet bedeli, kargo-kurye ücreti, seyahat sağlık sigortası, biometri işlemi ücretleri gibi ödemeler Bulgaristan vizesi harç bedeline dahil değildir.

Çocuklar için Bulgaristan Vizesi Ücreti: Bulgaristan Konsolosluğu 0-12 yaş aralığındaki çocuklardan (12 yaşını doldurmasından bir gün öncesine kadar) Bulgaristan vizesi harç bedeli talep etmemektedir. Ancak başvuru sahibi kişiler yaşlarına bakılmaksızın Vize Başvuru Merkezi hizmet bedeli ve diğer masrafları karşılamakla yükümlüdür.

Bulgaristan Vizesi Harç Bedeli İndirimleri: Bulgaristan ile Arnavutluk, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Bosna-Hersek, Moldova, Karadağ, Rusya ve Ukrayna devletleri arasındaki vize mutabakatları gereği bu ülkelerin vatandaşlarından alınan Bulgaristan vizesi harç bedeli 35 Euro’dur. Ancak bu kişiler de Vize Başvuru Merkezi hizmet bedeli ödemekle yükümlüdür.

Bulgaristan Vize ücreti muafiyeti: Türkiye’de ikamet eden Makedonya ve Sırbistan vatandaşları Bulgaristan’a seyahat etmeleri durumunda Bulgaristan vizesi harç bedeli ödemek zorunda değildir. Türkiye’den Bulgaristan vizesi başvurusu yapan Makedonya ve Sırbistan vatandaşları Bulgaristan vizesi başvurularında yalnızca Vize Başvuru Merkezlerinin servis bedelini ödemektedir.

Yabancılar için Bulgaristan vizesi muafiyeti: Türkiye’de ikamet eden Arnavutluk, Bosna-Hersek, Makedonya, Karadağ ve Sırbistan ülke vatandaşları vatandaşı oldukları ülkenin biometrik pasaportuna sahip olmaları Bulgaristan’a vizesiz seyahat edebilirler.


Bulgaristan Vizesi Başvuru İşlemleri 

Bulgaristan vizesi ülkeye yapılan belirli süreli seyahatler için geçerlidir. Vize Hizmet Merkezlerine yapılan Bulgaristan vizesi başvuruları kısa süreli (C Vize) Bulgaristan vizeleri içindir. Kısa süreli Bulgaristan Vizesi türleri tek girişli ya da çok girişli olabilmektedir. Vize Hizmet Merkezi’ne yapılan Bulgar vizesi başvurularında talep edilen vize türünün giriş sayısı mutlaka belirtilmelidir.

Bulgaristan vizesi giriş sayısı başvuru sahibinin ülkeye kaç defa girebileceğini göstermektedir. Bu nedenle, tekli giriş vizesi ile Bulgaristan’a sadece bir defa giriş yapabilir ve kişi ülkeden ayrıldıktan sonra ülkeye yeniden gitmesi gerektiğinde Vize Hizmet Merkezi’ne yeniden Bulgar vizesi başvurusu yapmak zorunda kalır. Bulgaristan’a birden fazla giriş yapmayı planlayan kişiler, çoklu giriş-çıkış vizesine başvurabilir ve vize geçerliliği süresindeki birkaç seyahat yapabilirler. Çok girişli Bulgaristan vizesi için başvuruda bulunacak kişiler belgelerini duruma uygun hazırlamalıdır. Giriş sayısı ve vizenin geçerlilik süresine dair kararın Bulgaristan Başkonsolosluğu ve/veya Bulgaristan Büyükelçiliği tarafından alınacağı unutulmamalıdır.


Bulgaristan Konsolosluğu, Bulgaristan Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Bulgaristan vizesi için gerekli evraklar başvuru yapılacak olan Bulgaristan vizesi kategorisine göre değişmektedir. Bulgaristan’a kısa süreli, davetiyesiz ve ziyaret gibi bir içeriklerden oluşmayan seyahatler için Bulgaristan turistik vize evrakları, ticari bir faaliyet, konferans, fuar ve toplantı gibi içerikler için Bulgaristan ticari vize, Bulgaristan bulunan aile, akraba, aile dostu ve arkadaş ziyaretlerinde bulunabilmeniz için ise, Bulgaristan aile / akraba / özel ziyaret vizesi evraklarının organize edilmesi gerekmektedir.

Bulgaristan Konsolosluğu gerek görmesi halinde Bulgaristan vizesi için gerekli evraklara ek evrak isteyebilirken bu bilgi göz önünde bulundurmalıdır. Bulgaristan vizesi için evraklar eksiksiz olarak toparlanmalı ve doğru bir şekilde organize edilmelidir.

Güncel Fotoğraf: Bulgaristan vizesi başvurusu için ibraz edilecek biyometrik fotoğraflar, son 6 ay içinde çekilmiş olmalıdır. Daha önce Bulgaristan vize başvurusunda kullanılmış ya da pasaporta basılmış fotoğraflar kabul edilmemektedir.

Pasaport süresi: Bulgaristan vizesi başvurusunda kullanılan pasaport, talep edilen Bulgaristan vizesinin bitiş tarihinden itibaren 6 ay daha geçerli olmalıdır.

Banka hesap cüzdanı: Bulgaristan vizesi başvurusunda sunulan banka hesaplarında Bulgaristan’da kalınacak her gün için 100 Euro bakiye gösterilmelidir. (Örneğin: 10 günlük seyahat için hesapta 1.000 Euro bulunmalıdır.) Vize başvurusunda bulunan kişiler banka hesaplarında gösterdikleri paranın kaynağını gösterir belgeler de sunmalıdır. Bulgaristan vizesi başvurusunda sunulan Banka Hesap Cüzdanı son 15 gün içinde alınmış olmalıdır (Başvuruda bulunan kişiler, şirket sahibi ise, imza sirküleri ile birlikte şirket hesabını sunabilir.) Bulgaristan vizesi başvurusunda gösterilen banka hesaplarında ne kadar yüksek meblağlarda hareket olsa da, hesabın son bakiyesine bakılır. Hesaptaki mevcut bakiyenin seyahat masraflarını karşılayacak miktarda olması gerekir.

Vize evrakları, dilekçe ve sıralama: Bulgaristan vizesi başvurularında sunulacak evraklar, Bulgaristan Konsolosluğu’nun ve Bulgaristan Büyükelçiliği’nin talep ettiği şekilde sıralanmalıdır. Bulgaristan vizesi talebi ile konsolosluğa hitaben yazılan Vize Başvuru Dilekçesi, açık ve net ifadeler içermelidir. Bulgaristan Vize Başvuru Formu bizzat başvuru sahibi tarafından doldurulmalı ve imzalanmalıdır. Başvuru formunda başvuru sahibinin iletişim bilgileri yer almalıdır. Bulgaristan vizesi başvuru işlemleri için ibraz edilen resmi belgeler, son 30 gün içerisinde temin edilmiş olmalıdır.

Bulgaristan’a araç ile seyahat edilmesi durumunda yeşil sigorta ve uluslararası ehliyetyaptırılmalıdır. Bu iki belgeye sahip olmayan kişilerin ve araçların Bulgaristan sınır kapısından geçmesi mümkün değildir.

Seyahat sigortası seyahat süresiden uzun kestirilmeli: Bulgaristan Vizesi başvurusunda bulunan kişiler, seyahat sağlık sigortalarını talep ettikleri Bulgaristan vizesi süresinden daha uzun bir dönemi kapsayacak şekilde kestirmelidir. (Örneğin: Bulgaristan Konsolosluğu ya da Bulgaristan Büyükelçiliği’nden 30 gün geçerli 10 gün konaklamalı vize talebinde bulunan kişiler, Seyahat Sağlık Sigortalarını 30 günlük yaptırmalıdır. Diğer durumlarda çoğu Bulgar vizesi 6 gün geçerli, 6 gün konaklamalı verilmektedir.

Bulgaristan hotel rezervasyonu: Bulgaristan Konsolosluğu ve Bulgaristan Büyükelçiliği vize başvurusunda sunulacak  hotel rezervasyonlarının konfirme edilmiş (onaylanmış) olmasını talep etmekte ve vize başvuru işlemlerini değerlendirme sürecinde söz konusu otelleri arayarak rezervasyonları teyit etmektedir. İnternet aracılığı ile yapılan geçici, göstermelik otel rezervasyonları tespit edildiği takdirde, yapılan vize başvurusunun reddedilmesine yol açmaktadır.

Bulgaristan vizesinin süresini düzeltmek: Bulgaristan konsolosluğu tarafından verilen vizenin süresinin planlanan Bulgaristan seyahatinden daha kısa olması ya da vize başvurusunda sunulan otel rezervasyonu, uçak bileti ve vize başvuru formunda yer alan tarihlerin uyuşmaması durumunda, Bulgaristan Konsolosluğu’na, Bulgaristan Büyükelçiliği’ne ya da Vize Başvuru Merkezi’ne sürenin düzeltilmesi talebi ile başvuru yapılabilir.

Örneğin: 5 günlük hotel rezervasyonu ve uçak bileti var ve Bulgaristan’a konsolosluğundan 3 günlük vize çıktıysa, düzeltme talebinde bulunulabilir. Ancak Bulgaristan konsolosluğuna 5 günlük hotel rezervasyonu ile başvuru yapılmış ve 8 günlük vize talep edilmiş ise, Bulgaristan Konsolosluğu ya da Bulgaristan Büyükelçiliği yeni bir vize başvurusu yapılması talep edebilir.

Vize çıkış süresi: Bulgaristan Konsolosluğu ve Bulgaristan Büyükelçiliği kısa süreli vize (C Vize) başvurularını ortalama 5-7 gün içerisinde sonuca ulaştırmaktadır. Ancak, konsolosluğun vize işlemlerini öngörülen sürede sonuca ulaştıracağının garantisi yoktur. Dolayısıyla bazı durumlarda Bulgaristan vize işlemleri için öngörülen sürenin uzaması ya da kısalması söz konusu olabilmektedir. (Bulgaristan vizesi başvuru işlemlerinin Türkiye ya da Bulgaristan resmi tatil günlerine ya da Bulgaristan Konsolosluğu’nun iş yoğunluğunun fazla olduğu günlere denk gelmesi, vize işlemlerinin daha uzun sürede sonuçlanmasına yol açar) Ayrıca Bulgaristan vizesi başvurularının konsolosluk tarafından reddedilmesi de söz konusu olabilir. Tüm bu durumlar nedeniyle, Bulgaristan vizesi başvurusunda bulunan kişiler, seyahat planlamalarını vizeleri sonuçlandıktan sonra, netleştirmelidir. Önceden uçak bileti almanın ya da ödemesi yapılmış otel rezervasyonlarının Bulgaristan vize işlemleri konusunda herhangi bir yaptırımı olmadığı unutulmamalıdır.

Vize Red edilme durumunda:  Bulgaristan Konsolosluğu ve Bulgaristan Büyükelçiliği ret ile sonuçlanmış vizelerin harç bedellerini iade etmemektedir. Banka’ya yatırılan Bulgaristan Vizesi Harç Bedeli tek kullanımlıktır. Bu ücretin geri iadesi talep edilemez. Ayrıca vize başvurularında kullanılan evrakların da geri iadesi söz konusu değildir.

Dolayısıyla, Bulgaristan vizesine yapılan her başvuru için yeniden evrak hazırlanması ve yeniden harç yatırılması gereklidir. Ayrıca, daha önce Bulgaristan vizesi almış olmak bu vizenin tekrar alınabileceği anlamına gelmemektedir.

Bulgaristan’a giriş: Bulgaristan vizesi almış olmak, Bulgaristan’a giriş yapma garantisi vermemektedir. Bulgaristan sınır girişlerinde görev yapan memurlar ve polis kişilerin ülkeye girişine izin vermeme hakkına sahiptir.

Bulgaristan Vizesi ya da Schengen vizesi  ile  Bulgaristan hava ya da kara sınır kapılarından giriş yaparken geçerli Hotel rezervasyonu, Seyahat Sağlık Sigortası ve seyahat harcamalarının nasıl karşılanacağı sorulabilir ve sunulan otel rezervasyonu teyit edilmek istenebilir. Bu nedenle Bulgaristan’a giriş yapacak kişiler, söz konusu belgelerin birer kopyasını yanında taşımalıdır.

Schengen ülkeleri, 2014 Eylül ayında parmak izi uygulamasına geçmiştir. Bu çerçevede Schengen Bölgesi’ne seyahat edecek kişilerden parmak izi alınarak VIS kaydı tutulmaktadır. Verilen parmak izi 5 yıl içinde yapılacak Schengen vizesi başvurularında (ististani durumlar hariç) geçerli olmaktadır. Bulgaristan Avrupa birliği ülkesi olmasına karşın Schengen Bölgesi’ne üye değildir. Schengen vizesi ile Bulgaristan’a girilebilir. Ancak Bulgaristan vizesi ile Schengen ülkelerine seyahat edilemez. Bulgaristan vizesi ile sadece Bulgaristan sınırlarında seyahat edilebilir.

 

Bulgaristan vizesi hakkında önemli notlar

– Bulgaristan vizesi için başvuru yapılırken işlem süresi ve Bulgaristan Konsolosluğu’nun iş yoğunluğu ve resmi tatil tarihleri göz önünde bulundurularak planlama yapılmalıdır. Bulgaristan vizesibaşvurusunun planlanan seyahat tarihinden en erken 3 ay, en geç 15 gün önce yapılması ve vize onaylanmadan bilet ya da tur vb. satın alınmaması tavsiye edilir.

– Bulgaristan Vizesi talebinde bulunan her başvuru sahibi, vize başvuru formu doldurmak zorundadır. Bulgaristan Ankara Büyükelçiliği’ne ibraz edilecek vize başvuru formu ile Bulgaristan İstanbul Başkonsolosluğu’na sunulacak vize başvuru formu arasında fark bulunmaktadır.

Bulgaristan vizesi başvuru formu hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız. 

– Bulgaristan vizesi başvurusunda bulunan kişilere Bulgaristan’dan gönderilen davetiyeler kişinin şahsına gönderilmeli ve vize başvurusu esnasında Vize Başvuru Merkezi’ne teslim edilmelidir. Davetiyelerin aslının ya da kopyasının Bulgaristan Konsolosluğu’na ya da Bulgaristan Büyükelçiliği’ne gönderilmesine gerek yoktur. Her başvuru sahibi için ayrı bir davetiye gönderilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

– Türkiye’de ikamet eden yabancı ülke vatandaşları Bulgaristan Vizesi başvurusunda Türkiye’de ikamet izinleri olduğunu gösterir oturum izni belgesi ibraz etmekle yükümlüdür. Oturma izni, vizenin son geçerlilik tarihinden sonra en az 3 ay daha geçerli olmalıdır.

– Bulgaristan vizesi ile ilgili kararlar konusunda yetkili merciiler; Bulgaristan Konsolosluğu ve Bulgaristan Büyükelçiliği’dir. Bulgaristan vizesi başvurularında destek alınan aracı kurumların Bulgaristan vizesine ilişkin kararlar üzerinde hiçbir yetkisi bulunmamaktadır

– Schengen vizesi ile Bulgaristan’a seyahat etmek isteyen kişiler, seyahatlerine vizesine sahip oldukları ülkeden başlamak zorundadır. Schengen kuralları uyarınca Schengen vizesi ile yapılacak seyahatler vizesine sahip olunan Schengen ülkesinden başlamak zorundadır. Bu kurala uyan kişiler Schengen vizesi ile Bulgaristan’a turistik, ticari ya da transit seyahatte bulunabilir ve geçerli Schengen vizesinin süresi kadar konaklama yapılabilir.

–  D Tipi (Uzun Süreli) Bulgaristan Vizesi başvuruları doğrudan Bulgaristan Konsolosluğu’na ya da Bulgaristan Büyükelçiliği’ne yapılmalıdır. Oturma izni olarak da tabir edilen D Tipi Vize için yapılan başvurular, konsolos mülakatı ile kabul edilmektedir.

– Türkiye oturum izni sahibi yabancı ülke vatandaşları Türkiye’den yapacakları Bulgaristan Vizesibaşvuruları doğrudan Bulgaristan Konsolosluğu’na veya Bulgaristan Büyükelçiliği’ne yapabilirler.

– Ülkesinde Bulgaristan temsilciliği bulunmayan kişiler, Bulgaristan vizesi başvurularını kendilerine en yakın ülkede faaliyet gösteren Bulgaristan temsilciliğine yapabilirler. Örneğin: Irak ve Suriye vatandaşları Bulgaristan vizesi başvurularını Türkiye’de bulunan Bulgaristan temsilciliklerinden yapabilirler.

Şunlar da hoşunuza gidebilir...